İçeriğe geç

Bir Ömür Nasıl Yaşanır?

bir-omur-nasil-yasanir-ilber-ortayl-kitap-yorumu

Kısa bir aradan sonra herkese merhaba! Uzun bir okuyamama döneminin ardından yavaş yavaş kitaplarla aramdaki buzları eritmeye çalışırken ne zamandır gözüme takılan ama alıp almamakta kararsız olduğum bir kitabı alıp okumaya başladım: İlber Ortaylı’dan Bir Ömür Nasıl Yaşanır?

Neden kararsız olduğuma gelirsek İlber Ortaylı’nın alanında ve entelektüel kişiliği bakımından çok önemli bir şahsiyet olmasına rağmen çoğumuzun hayatına “yeni” girmiş olması ve kitabın popülist bir çabayla hazırlanmış olabileceğiydi. Çünkü çoğu insan onu kitaplarıyla, Halil İnalcık Hoca ile yaptığı çalışmalarla değil de TV programlarındaki çıkışlarıyla, yaptığı söyleşilerde söyledikleriyle tanıdı. Bu korkumda haksız çıktığımı belirterek içinizi rahatlatayım baştan 🙂

Şimdiki çocukların mesela Türkçeleri yok; Fransızcaları, İngilizceleri de yok. Peki neleri var? Boş bir şımarıklıkları var, kendilerini disipline etme gereği duymamaları var.

Bir Ömür Nasıl Yaşanır, İlber Ortaylı

Kitaba gelecek olursak, kitap bir söyleşi kitabı. Gazeteci Yenal Bilgici sormuş, İlber Ortaylı cevaplamış. Bazen muhabbet oradan başka bir yere geçmiş. TV’de izler gibi, iki tane insan sohbet ediyor, siz sıkılmadan izliyorsunuz. Ama Yenal Bilgici’nin iyi hazırlandığını ve muhabbeti güzel yönlendirdiğini, en azından yazıya aktarılırken iyi geçirildiğini söyleyerek hakkını vermek istiyorum. Buna benzer birkaç kitapta bu durumun başarısız olduğunu da görmüştüm.

Kitap 8 ana soru ve onlara bağlı sorulardan oluşmuş temelde. Ana sorulara değinecek olursak:

  1. Bir Ömür Nasıl Yaşanır?
  2. Kimden, ne öğrenilir?
  3. İnsan kendi kendini nasıl yetiştirir?
  4. Nasıl çalışmak gerekir?
  5. Nasıl seyahat ediliri nereleri görmek gerekir?
  6. Eğitimde hangi tercihleri yapmak gerekir?
  7. Ne izlemeli?  Ne dinlemeli? Ne okumalı?
  8. İnsan yaşadığı şehirden nasıl yararlanır?
Editör Notu : Reklamlara tıklayarak bize destek olabilirsiniz.

Ana sorular bunlar. Yani anlayacağınız yaşam, eğitim, kültür, yemek, seyahat, şehir… Kısacası hayatın her alanında bir fikir belirtiliyor kitapta. Bu da kitabın bir engeli olabilirdi. Çünkü bir insanın her alanda “fikir sahibi” olması, bilmeyince “bilmiyorum” demesi çok olmuyor bu coğrafyada. İlber Ortaylı’nın ben tarihçi yönünü biliyordum hakkıyla olmasa da. Ama kendisi tam bir entelektüel olduğunu bu kitapta anladım. Çünkü durmamış. Gezmiş, görmüş, okumuş, dinlemiş, araştırmış. Kendisini gerçekten yetiştirmiş. Bu sayede yine bilmediğine “bilmiyorum” derken, diğer konularda da çok önemli şeyler söyleyebiliyor. Mesela bir yerde Viyana’daki kafelerden, hangisinin iyi olduğundan bahsederken, bir yerde Çek sinemasının, İtalyan sinemasının büyük yönetmenleri, anlatmak istediklerinden rahatlıkla söz edebiliyor. Bu sayede kitap ufuk açabiliyor. Kitapta ayrıca birkaç tane liste de yapılmış İlber Hoca’nın tavsiyeleri olarak – Görülmesi gereken yerler, okunması gereken kitaplar vs. –

Eğitim doğrudan doğruya elitist olmak zorundadır. Elit olmaktan korkmayın. Elitist olmayan, elitlerini iyi değerlendiremeyen bir toplum dekadansa(gerilemeye) mahkûmdur.

Bir Ömür Nasıl Yaşanır, İlber Ortaylı

Benim dikkatimi çeken bir başka nokta da, kendisini bu kadar yetiştirmesine rağmen kendini bu ülkenin vatandaşlarından üstün gören ve koro halinde aynı şeyi söyleyen sözüm ona çağdaşların “yaygın” söylemlerinden bazılarına da karşı çıkıyor. Özellikle eğitim ve kültür-sanat kısmında bu düşüncelerini görmek beni sevindirdi. Ayrıca yüzü sadece Batı’ya dönük olan, Doğu’ya karşı gözünü kulağını kapatanlardan da değil. İran da diyebiliyor, İtalya da. İsfahan da diyor, Yaroslav da. Bu açıdan hayran kaldım.

Yazının sonuna gelirken olumsuz bir durum olmasa da ufak bir bilgilendirme yapmak istiyorum. İlber Ortaylı her ne kadar kendisini her alanda yetiştirmeye çalışmış olsa da, yine de kendi alanı – tarih – dairesinde geliştirmiş. Ne izlemeli diye sorarken mesela, ister istemez tarihi ve sosyolojik filmlerden bahsediyor. Bunu da belirtmiş olalım.

Herkese keyifli okumalar diliyorum.

KitabınaBak – Bu kitabı en ucuza nereden alabilirim? Tıkla!

Daha önce yazdığım yazılara buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.

Bu kitabı arkadaşlarınla paylaş:

Bu kitabı okumuş muydun? Düşüncelerini insanlarla paylaş