Yazar : Ziya Gökalp
Yayınevi : Ötüken Neşriyat
Sayfa Sayısı : 254
Türkçülüğün Esasları, Ziya Gökalp’ten bir yol gösterme kitabı. Fakat bu yol gösterme bir kişiyi veya bir zümreyi etkilemekten daha fazlasını yaparak temelleri atılan bir devletin kurucusunu etkileyerek bir milletin kaderini ve hayatını değiştirmiştir.
Türk milletindenim, İslâm ümmetindenim, Garb medeniyetindenim.
“Türk milletindenim, İslam ümmetindenim, Garb medeniyetindenim” cümlesiyle özetleyebileceğimiz fakat içeriğindeki aydınlatıcı ve öğretici detaylarıyla okuyan kişinin fikir dünyasında yeni pencere oluşturan bu kitabı Türkçülüğün Manifestosu olarak da adlandırabiliriz.
Editör Notu: Reklamlara tıklayarak bize destek olabilirsiniz. 🙂
Yayınevi kitap için övgüyü hak edecek bir emek sarf etmiş. Günümüzde bilinmeyen veya fazla kullanılmayan kelimelerin günümüz Türkçesi verilerek açıklanması okuyucuyu boşta bırakmıyor. Kavramlar ve İsimler sözlüğü adıyla kitapta aklımıza takılabilecek bütün her şey belirtilmiş.
Türkçülüğün Esasları hakkında yapabileceğim tek olumsuz eleştiri ise kelimelerin günümüzdeki karşılıklarının kelimeden hemen sonra yazılarak okuma hızını ve akıcılığını benim açımdan olumsuz etkilemesi.
Türkçülüğün vazifesi, bir taraftan yalnız halk arasında kalmış olan Türk harsını arayıp bulmak, diğer cihetten Garb medeniyetini tam ve canlı bir sûrette alarak milli harsa aşılamaktır.
Günümüzde insanların radikal bir şekilde kullandığı Türkçülüğün asıl anlamını ve hedeflerini öğrenmek, farklı bir bakış açısına sahip olmak ve ayrıca öğretici ve ilgi çekici bilgileri öğrenmek isteyen herkesin Türkçülüğün Esasları ‘nı okumasını tavsiye ederim.
Editör Notu: Reklamlara tıklayarak bize destek olabilirsiniz. 🙂
Keyifli okumalar…