Sesimi duyan varsa herkese merhabalar efendim 🙂 Bazen bazı şeyler hayal ettiğimiz gibi olmaz, insanın kendine öne sürebileceği bir sürü neden olsa da, bazen sadece olmaz işte. Bu sitede benim için öyle oldu. Bu siteyi ilk açtığımızda 3 sene sonrasını görerek tabi ki açmadık, ama 3 sene su gibi geçti. Biz de iyisiyle kötüsüyle 100’den fazla yazı yazdık, gönül isterdi ki burada daha sıcak bir ilişki, daha düzenli bir yazı geçmişimiz olsaydı ama olduramadık. Öyle işte 🙂 Çok uzatmadan Muhteşem Gatsby ‘e geçelim, sonuçta onun için buradayız.
Editör Notu : Reklamlara tıklayarak bize destek olabilirsiniz.East Egg – West Egg… Eski aristokrasi – Yeni aristokrasi… Tom – Gatsby… Muhteşem Gatsby için 1 satır hakkım olsaydı, sadece bunu yazardım. Yazdığım birkaç kelime aslında kitabın özeti niteliğinde. Bu kitap bir çatışma kitabı. Atadan olma varlıklı kişilerin oturaklı ve görgülü ama içi çürümüş duruşlarının vücut bulmuş hali ile Tom ve sonradan varlıklıların görgüsüz ve gereğinden fazla şatafatlı yaşamlarını temsilen Gatsby bizim bu çatışma ortasında takip edebileceğimiz iki ana karakterimiz. Tabi iki erkek en çok ne için karşı karşıya gelir: Bir kadın için, o da bizim Daisy’miz.
Muhteşem Gatsby Alıntı
Daisy’i aşan, her şeyi aşan bir hayaldi.Yaratıcı bir tutkuyla bu hayale sarılmıştı, ona sürekli bir şeyler katıyor, önüne düşen her parlak tüyle allayıp pulluyordu. Bir erkeğin ruhunun ve kalbinin derinliklerinde biriktirdikleriyle başa çıkmaya hiçbir ateş, hiçbir tazelik yetmez.
Muhteşem Gatsby , Sayfa 105
Muhteşem Gatsby, Amerikan toplumunun yirminci yüzyılda yaşadığı sosyal dönüşümünü konu alıyor. Bir yandan toplumun iki ucunun kendileriyle çelişik ve bir o kadar da ucuz kuralları ve davranışlarını görürken bir yandan da insanların çarpık ilişkileri ve toplumsal statünün yadsınamaz gerçekliğini ortaya koyma gayretinde. Romanda yazarın asıl amacının iki tarafı da alabildiğine yermek ve o ikiyüzlülüklerini yüzlerine vurmak gayretinde olduğunu görüyoruz.
Fitzgerald Amerikan Edebiyatı için önemli bir isim olarak kabul ediliyor ve bu romanı da kendileri için bir başyapıt. Öykü şu güzel cümleyle başlıyor;
Muhteşem Gatsby Kitap Özeti
Daha hassas olduğum gençlik yıllarımda babam, o zamandan beri aklımdan çıkmayan bir öğüt vermişti: “Birisini eleştirmek istediğinde, bu dünyadaki herkesin seninle aynı avantajlara sahip olmayabileceğini sakın unutma.”
Muhteşem Gatsby , Sayfa 21
Ancak benim için sonrası hayal kırıklığı oldu diyebilirim. Kitabın dili beni içine almayı reddetti çoğu sayfada. Arka planında ne kadar anlatmak istediği şeyler vardı, ama anlatım biçimi ne kadar lirik olsa da yoğunluk olarak bir o kadar da sığ idi.
Editör Notu : Reklamlara tıklayarak bize destek olabilirsiniz.Kitabı okurken Gatsby’nin aşkı ve tutkusu bana Kürk Mantolu Madonna’nın Raif Efendi’sini hatırlattı. Konu olarak da Fatih-Harbiye‘yi.
Muhteşem Gatsby ‘i okumayanın çok bir şey kaybetmeyeceğini düşünüyor, yeni yazılarda buluşmak üzere diyorum. Kitapla kalın.