Yazar : Cahit Zarifoğlu
Sayfa Sayısı : 238
Yayınevi : Beyan Yayınları
Daha önce bu site sayesinde sizlere Semerkant, Ana, Tohum, Bir Mabed İşçisi, Ruh Adam, Resimde Görünmeyen, Aylak Adam, İnsan Ne İle Yaşar? ve Bunlar Da Mı İnsan kitaplarını tanıtmaya çalıştım. O yazılarıma da kitapların ismine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Cahit Zarifoğlu’nu sağda solda denk geldiğim şiir parçacıklarından bilirdim ilkin. Okuduğum ilk kitabı Konuşmalar oldu ve çok şey kaybettiğimi fark ettim. Bilgi yahut tebliği edilecek türden kayıplar değil, fakat büyük bir boşluğu fark ettim son dönemlerde okuduğum kitaplara nazaran. ‘Kitaptan aklımda kalan’ şeklinde bir söz dahi söyleyemem fakat Cahit Zarifoğlu diyebilirim.
‘’Doğallık’’ ve ‘’samimiyet’‘ kelimeleriyle özetlerim Zarifoğlu Cahit’i. ”Hani içinden geldiği gibi yazmış” denir ya ben bunu da aşan bir doğallık olduğu kanaatindeyim içindekini yazmış tam olarak. Zaten soru cevap şeklinde ilerleyen röportaj gibi ama değil mülakat gibi belki fakat o da değil. Dedim ya farklı kılan bir yanı var bu doğallığın. Olsa olsa ‘Konuşmalar’ denebilirdi ve denmiş de zaten.
Yine de biri çıksa, nasılsın dese alışkanlıkla iyiyim diyeceğim.
Kederli olduğum da söylenemez zaten. Buna sebepte yok çünkü. Ne taze bir ölüye sahibim, ne felaket geçirenlerim var.(Cahit Zarifoğlu)
Konuşmalar ‘ın ilk bölümleri Cahit Zarifoğlu ile konuşmaları içerirken ikinci bölümde duayen edebiyatçıların özellikle beraber büyüdüğü Erdem Beyazıt, Akif İnan, Rasim Özdenören, Alaattin Özdenören, Nabi Avcı gibi edebiyatçıların toplu bir yerdeki Cahit Zarifoğlu’nu anlattıkları, mükemmel bir belgesel izleniminde.
Özellikle izlenimi kaliteli olan üçüncü kişilerin, arkadaşlarının dilinden Cahit Zarifoğlu’nu tanımak ayrı bir sempati oluşturuyor. Konuşmalar ‘ı, özellikle Cahit Zarifoğlu’nu tanımak, nasıl bir anlayış içinde yaşadığını öğrenmek ve çevresinin nasıl bir portre çizdiğini öğrenmek isteyenler için bir giriş kitabı sayabiliriz.