Bu hafta İnsanın Anlam Arayışı üzerine iki farklı yazı paylaşmak istedik. Biri yazarımız Taha Ömergil‘den biri ise misafir yazarımızdan. 🙂
Önce misafir yazarımızın yazısıyla başlayalım. Keyifli okumalar…
İnsanın hayatında bir anlam arayışı içinde olduğuna, bir amaca dayalı olarak yaşamını sürdürebileceğine, amaçsız yaşamın kalitesiz bir yaşam olacağına değinen bir kitap.
Yaşamak acı çekmektir, yaşamı sürdürmek, çekilen bu acıda bir anlam bulmaktır. Eğer yaşamda bir amaç varsa, acıda ve ölümde bir amaç olmalıdır.
Tüm zorluklara rağmen eğer seni hayata bağlayan bir amacın varsa hayatta kalır, yaşamak anlamlı gelir. Bu kitapta Dr. Frankl’ın yaşanmış gerçek hikayesi ile logoterapi yapmış.
Misafir Yazar
Yazarımız kendi hayat hikayesini aktarıyor bu kitapta. ll. Dünya Savaşı sırasında bir toplama kampındaki tecrübelerini aktarıyor. Fakat bunu özgeçmişini anlatmak için değil, bir psikiyatr olarak kurucusu olduğu logoterapinin ilkelerini aktarmak gayesiyle bir olay üzerinden çıkarımlarda bulunuyor. Özellikle toplama kampındaki gerek kampa gerek tutuklulara gerekse kamp SS’lerine (koruma timi) ilişkin muhteşem gözlemler yapmış.
Tasvirleri size ortamı canlandırmaktan öte sizi adeta ortama taşıyor ve o psikolojiyi yaşatıyor.
Editör Notu: Reklamlara tıklayarak bize destek olabilirsiniz. 🙂
Kitabı okumak için ne tutuklu olmaya 🙂 ne de kamp görmeye gerek yok. Herkes kendi hayatında bir hapishane içinde bulunan duygularını bu kapsamda düşünebilir. Özelliklekitapta kamp hayatını anlatırken tutuklulardan yola çıkarak çok muhteşem insanı portreleri çiziyor yazarımız. Kısa bir kitap olmakla beraber iki bölümden oluşan kitap ilk bölümünde kamp hatıralarını anlatıyorken, diğer bölümde kurucusu olduğu logoterapiye ilişkin ilkeleri açıklıyor. Fakat bu ikinci bölüm teori bilgiler içerdiği için psikiyatri alanında belirli bir birikim sahibi olmayanlara pek bir anlam ifade etmeyebilir. Fakat ilk bölümde kamp hatıralarını aktarırken sıradan bir olay hikayesi yazmamış, gerekli mesajları bu kısımda da vermiştir. Özellikle tutuklulardan kimlerin dayanıklı olup da hayata tutunabildiklerini aktarmakta ve yapılan genellemeler ile kamp geçmişini adeta objektif bir pratik olaya dökmüştür.
Din, aile, ideal gibi etkenlerin tutuklularda nasıl bir etki meydana getirdiklerini ayrı ayrı portrelerde resmetmiş yazarımız.
Editör Notu: Reklamlara tıklayarak bize destek olabilirsiniz. 🙂
Hiç tecrübe etmemiş olsanız dahi, bir gün sizin de tecrübe edebileceğinizi aklınızdan çıkarmadan bir tutuklunun psikolojisini ne-nasıl etkiler önceden görmekte fayda var diye düşünüyorum.
Kitabın tamamını alıntı olarak paylaşmak isterdim fakat pratik olanı sizi kitaba davet etmek olacaktır. Keyifli ve dikkatli okumalar…