İçeriğe geç

Fatih-Harbiye

Fatih-Harbiye-kitap-yorumu
Bu sitede sizlere daha önce Bülbülü Öldürmek, Cesur Yeni DünyaDönüşüm, ErmişGençlerle Başbaşa , Kelime DefteriSokrates’in Savunması  ve Sineklerin Tanrısı kitaplarını tanıtmaya çalışmıştım. O yazıları da okumadıysanız istediğiniz yazının üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu yazı veya eski yazılarım hakkındaki yorumlarınızı da her zaman bekliyorum.

Geldik sitemizin 50. yazısına ve bu sebeple 50. kitabımız Fatih-Harbiye üzerine bir şeyler karalamaya… Sizlerle bu platformda yaklaşık 8 aydır beraberiz ve 8 ayda 50. kitabımıza ulaştık. Daha güzel yazılarda beraber olmak dileğiyle…

Gelelim kitabımıza… Kitabımız Peyami Safa‘nın Dokuzuncu Hariciye Koğuşu ile beraber en bilindik kitabı: Fatih-Harbiye. Yazar bu incecik kitapta gayet çetrefilli bir konuyu sade diliyle ve sorgulayan bakış açısı ile bize düşündüklerini anlatma gayretinde. Ve bunu yaparken de roman havasından uzaklaşmamış. Kitap Tanzimat’tan kopup gelen, Milli Mücadele’de ve sonraki yıllarda alevlenen batılılaşma hareketlerinin Türk tipindeki ve toplumundaki etkilerini göz önüne serme uğraşında.




Editör Notu: Reklamlara tıklayarak bize destek olabilirsiniz. 🙂
Bir yanda alaturka hayat, fasıl geceleri, Fatih semti ve yıllardır sevdiği Şinasi… Diğer yanda topluma yavaş yavaş yerleşmeye başlayan Alafranga hayat, balolar, Harbiye semti ve Macit… Bunların ortasında yalpalayan, eski-yeni çatışmasını ta derinlerde yaşayan bir genç kız : Neriman…

Kitap Fatih-Harbiye arasında bir çatışma şeklinde geçse de yazar roman havasından uzaklaşmadığı gibi, kendi düşüncelerini ara satırlara işlemeyi atlamamış. Bir yanda olay devam ederken bir yanda Peyami Safa’nın Türk toplumundaki Batılılaşma daha doğrusu yanlış Batılılaşma üzerine düşüncelerini rahatlıkla görebiliyoruz.

Kitabı şu an okumanın farklı bir yönü ise şu an içimize yerleşmiş bulunan Batılılaşma’nın o zaman daha yeni yeni yerleşiyor ve yabancı oluşu. Şu an en muhafazakar insanların bile içinde yavaş yavaş vuku bulan Batılılaşma’nın o zamanlar aynı insanlar tarafından ilgi çekici bulunmaması.

Kitap kısalığına rağmen hedefine ulaşıyor ve yanlış Batılılaşma’nın bir yönünü gösteriyor bize bana göre. Tabi siz okurken Neriman’a bakarak kendi hayatınıza dair çıkarımlar yapabilirsiniz. Ve ufak da olsa bir sorgulama içine girebilirsiniz.

Peyami Safa’nın kalemi ise sade ve anlaşılır. Bazı yerlerde kitaba ve yazıldığı tarihe uygun olarak eski kelimeler bulunsa da genel olarak anlayacağınız kanaatindeyim.



Editör Notu: Reklamlara tıklayarak bize destek olabilirsiniz. 🙂
Yazımızın sonuna gelirken kitabı Türk Edebiyatı sevenlere ve bir yerden başlamak isteyenlere tavsiye ediyor güzel günler diliyorum…

Keyifli okumalar…

Kitapmetre – En ucuza nereden alabilirim ? Tıkla

Seslendirdiğim Basralı Ömer’den Mektup şiirini dinlemek için tıklayın

Bu kitabı arkadaşlarınla paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.