Yazar : Aldous Huxley
Sayfa Sayısı : 266
Çevirmen : Ümit Tosun
Yayınevi : İthaki Yayınları
Bu kitap ilginç bir okuma oldu benim için. Daha önce George Orwell’ın 1984’ünü okumuştum distopya olarak. Cesur Yeni Dünya ise farklı bir distopya.
Genelde distopyalarda ileriye dönük kaygı ve endişeler, baskı rejimleri, diktatörlük ve sürekli takip gibi kaygılar materyal olarak kullanılır. Cesur Yeni Dünya ‘da ise tam tersi bir şekilde mükemmellik ve yapaylık argüman olarak kullanılmış.
Editör Notu : Reklamlara tıklayarak bize destek olabilirsiniz.Cesur Yeni Dünya ‘da her şey yerli yerinde, yapay bir mutluluk olsa da insanlar mutlu, hastalıklara yakalanmıyorlar ve yaşlanmıyorlar. Her derde deva soma hapı var. Kulağa hoş geliyor değil mi? 🙂
Ama bu yapaylığı ve mükemmelliği sağlarken insanları insanlıktan çıkarıp bir nevi robot haline getirme, içindeki acıyı ve mutsuzluğu yok etme, her şeyi kolayca elde etme şeklinde olması güzel bir şey mi?
Huxley, kitapta gerçekten geniş bir evren koymuş ortaya. Kitabın dünyası apayrı. Alışılmışın dışında bir kahraman ve nesne yoğunluğu olduğu için kitabın başında odaklanmak ve kitabın içine girmekte zorlanabilirsiniz. Ama temel şeyleri anladıktan sonra gerisini hayal etmek size kalıyor Huxley, size o evreni gözünüzde canlandırmanız için fazla fazla detay veriyor. 🙂
Cesur Yeni Dünya ‘nın dili ise çok ağır değil ama dediğim gibi içine girmekte zorlanabilirsiniz ilk bölümlerde. Yapı olarak ise fazla kalın bir kitap olmaması ( 266 sayfa) bir artısı.
Kitapta verilmek istenen mesajlardan birinin aslında mükemmelliğin o kadar iyi bir şey olmadığı ve bizim bu halimizle insan olduğumuzu çıkarmak ise zor değil.
Kitapta Shakespeare üzerinden günümüze ve geriye dönük göndermeler ise hoş kılmış detayları.
Kitabın ilk yarısı ana hikayeye girmekle ve çevre tanıtımıyla geçiyor. Sonrası ise ana kahramanlarımızdan Vahşi’nin hikayeye girmesi ile başka bir boyut kazanıyor. Vahşi kim? Vahşi bu kurulan yapay dünyanın dışında kalan, yani insan kalabilmiş biri. ‘Yeni Dünya‘ya getiriliyor.
Kitaptan alınacak ana düşüncelerden biri her mükemmelliğin ve kolaylığın faydalı olmadığı ve duygu ve aklımızı kontrol edebildiğimiz sürece insan olduğumuz…
Cesur Yeni Dünya ‘yı özellikle distopya meraklılarına ve sonrasında diğer okuyuculara tavsiye edebilirim.
Keyifli okumalar…
Merhaba, yorumunuz için teşekkürler. Güzel alıntılar seçmişsiniz.