İçeriğe geç

Toplum Sözleşmesi

Toplum-Sözleşmesi-kitap-yorumu

Bir ders havası taşıyan Toplum Sözleşmesi kitabı 4 bölümden oluşmakta. Realist yaklaşım ile kaleme alınmış; eleştirmekten korkmayan, doğrularını savunan bir tarzı var yazarın. Kitaba genel olarak bakarsak bir politika analizi ve eleştirisi görüyoruz.

Özgürlük, hak, sözleşme, demokrasi, kamuoyu vb. terimleri sıkça ve yerinde kullanarak bir parçası olduğu Avrupa’nın tarih boyunca uğradığı siyasi mekanizmaları ve insanların politik anlayışlarını detaylı ve doğru bir şekilde analiz ederek okuyucuya sunmuş Rousseau. Özellikle Roma İmparatorluğu dönemini bütün detaylarıyla (tarihi,politik,demografik …) ele alarak bu konu hakkında fikir ve bilgi sahibi olmak isteyenler için başvurulabilecek bir eser.

İnsan özgür doğar, oysa her yerde zincire vurulmuştur.

Aynı şekilde ele alacak olursak çok daha eski toplumlar olan Çin, Hindistan ve dünya tarihinde medeniyet taşıyıcısı olan Türk medeniyetinden bahsetmemesi her şeyin beşiğinin Avrupa olarak görüldüğü yaşamış olduğu yüzyıla bağlıyorum. İslam ve İran medeniyetinden çok kısa bahsetmesi de bu kitabın adının Toplum Sözleşmesi yerine Avrupa’da Politika Zihniyeti olarak değiştirilmesi gerektiği taraftarıyım.

Öte yandan günümüze ışık tutan hatta bizden sonra bile geçerliliğini koruyacak olan birçok fikri ve eleştirisi Toplum Sözleşmesi ‘ne asıl değerini vermekte ve bu kitabı okumak zorunda olduğumuzu hissettirmektedir.Kitabı okurken hangi politik mekanizma veya hangi ideoloji olursa olsun bütün her şeyin yıkıcısının insan olduğunu aynı zamanda bir düzene ihtiyaç duyanın yine insanlar olmasını anlamamız ise apayrı bir ironi…

İlk köleleri köle yapan kaba güçse, onları kölelikte tutan korkaklıkları olmuştur.

Kendisi çok okunmayan ama birçok kişinin etkilenip atıfta bulunduğu bu kitabı okumak bizlere hem bir politika dersi vermesi hem de eleştirel bakış açısı kazandırması açısından bir kazanım sağlayacaktır.

Keyifli okumalar…

Kitapmetre – En ucuza nereden alabilirim ? Tıkla
Bu kitabı arkadaşlarınla paylaş:

Bu kitabı okumuş muydun? Düşüncelerini insanlarla paylaş